Pesak i kamenje

Obožavam ovu priču:

Profesor filozofije došao je na svoj čas, ispred sebe na stolu poređao je nekakve predmete.

Kada je čas počeo, bez reči je uzeo jednu veoma veliku, praznu teglu i napunio je kamenjem veličine oko 5 centimetara u prečniku.

Nakon toga pitao je studente da li je tegla puna. Svi su se složili da jeste.

Tada je profesor uzeo kutiju sa šljunkom, koju je sipao u teglu, a zatim je teglu lagano protreso. Šljunak je naravno popunio prazna mesta izmedju kamenja.

Profesor je ponovo zapitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.

Profesor je onda uzeo kutiju sa sitnim peskom i sipao u teglu. Naravno pesak je popunio ostale prazne prostore u tegli. Tada je zapitao još jednom da li je tegla puna. Studenti su odgovorili jednoglasno ”da”.

“E sad” , reče profesor, želim da vi prepoznate da ova tegla predstavlja vaš život. Kamenje su bitne stvari u njemu – vaša porodica, vaš partner, vaše zdravlje,vaša deca – stvari koje ako sve drugo bude izgubljeno, a samo one ostanu, vaš život će i dalje biti ispunjen. Šljunak predstavlja druge stvari koje su važne – kao na primer tvoj posao, tvoja kuća, tvoj auto. Pesak je sve ostalo, male stvari, druženja, putovanja, žurke, provod i td.”
bo

“Ako staviš prvo pesak u teglu” nastavlja on, “neće biti mesta za šljunak ili kamenje. Isto važi i za tvoj život. Ako utrošiš svo svoje vreme i energiju na male stvari, nikad nećeš imati prostora za stvari koje su najvažnije. Obrati pažnju na stvari koje su presudne za tvoju sreću. Igraj se sa svojom decom, izvedi svog partnera na ples.Uvek će biti vremena za odlazak na posao, čišćenje kuće, ili pravljenja žurki.”

“Pobrini se za kamenje prvo – stvari koje su zaista važne. Postavi svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak.”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s